Fin5 2018 suunnistusviikon järjestelyt ovat loppusuoralla, ja kilpailukeskuksien rakentaminen Virpimäkeen metsäosakilpailuille ja Seinäjoen Kirkkokadulle sprinttiosakilpailuun on aloitettu. Suunnistusviikon kilpasarjoihin ilmoittauminen päättyi heinäkuun alussa.

KANSAINVÄLISTÄ VÄRIÄ FIN5 SUUNNISTUSVIIKOLLA

Suunnistusviikon kilpasarjoihin on ilmoittatunut suunnistajia yhteensä 22 maasta. Suurin osallistujamäärä tulee luonnollisesti Suomesta (1409 suunnistajaa). Ulkomaista eniten suunnistajia tulee Venäjältä (52), Sveitsistä (17) ja Australiasta (11). Kaukaisimmat osallistujat tulevat Uusi-Seelannista. Osallistuvien maiden lukumäärä tullee vielä kasvamaan, kun kuntosuunnistukseen ilmoittaudutaan pääasiassa vasta kilpailupaikalla.

Yhteensä kilpasarjoihin on ilmoittautunut yhteensä 1553 eri suunnistajaa. Näiden lisäksi suunnistusviikon kuntosuunnistussarjohin odotetaan osallistuvan yli 500 suunnistajaa, joten suunnistusviikon kokonaisosallistujamäärä tullee ylittämään kahdentuhannen suunnistajan rajapyykin. Lisäksi suunnistusviikon kanssa yhtä aikaa järjestettävissä suunnistuksen opiskelijoiden maailmanmestaruuskilpailuissa on noin 300 suunnistajaa.

Suomalaisia suunnistajia on kilpailusarjoihin ilmoittautunut yhteensä 173 suunnistusseurasta. Suurimmat ilmoittautumismäärät seuroittain ovat Helsingin Suunnistajat (45 suunnistajaa), Kokkolan Suunnistajat (42) ja Rasti-Kurikka (40). Järjestävien seurojen osalta osallistujia on vain lasten ja nuorten sarjoissa, Rasti-Jussit (38) ja Lapuan Virkiä (35). Lähialueen seuroista ilmoittautuneita on vahvaa suunnistustyötä tekevästä Laihian Lujasta (35) ja mustasaarelaisesta IF Femmanista (29).

Kilpasarjoissa suurimmat osallistujamäärät ovat ennakoidusti ikämiessarjoissa. Eniten ilmoittautuneita on miesten 65-vuotiaiden A-sarjaan (H65A), jossa ilmoittautuneita on yhteensä 63. Lajin tulevaisuuden kannalta iloinen yllätys on, että seuraavaksi eniten ilmoittautuneita on tyttöjen ja poikien alle 16-vuotiaiden eliittisarjoihin, D16E 51 ilmoittautunutta ja H16E 49 ilmoittautunutta.

ELIITTISARJOISTA TULOSSA KOVATASOISET

Miesten pääsarjaan (H21E) on ilmoittautunut yhteensä 44 eri suunnistajaa, joista noin puolet koko viikolle eli kaikkiin viiteen osakilpailuun. Naisten pääsarjassa (D21E) ilmoittautuneita on 23, joista 16 kaikkiin viiteen osakilpailuun.

Sekä miesten että naisten pääsarjoista tulee kovatasoiset. Ennakkoon vahvimpia nimiä miesten pääsarjassa on Tampereen Pyrinnön ruotsalaisvahvistus Johan Runesson, Hiidenkiertäjiä edustavat venäläisveljekset Leonid ja Valentin Novikov, sekä Kooveen virolainen Timo Sild. Heille kovimmat suomalaisvastukset ennakkoon ovat laihialaissyntyinen, sittemmin seinäjokelaistunut Mikko Patana, MS Parman Sami Hämäläinen ja TP:n Juho Kinni. Eteläpohjalaisittain mielenkiintoisia nimiä miesten pääsarjassa ovat mm. Jarkko Hautala, Samu Heiska, Juha-Matti Huhtanen, Juha Sorvisto sekä Ylistaron ikinuori Mikko Hölsö.

Naisten pääsarjan ennakkoon vahvimpina ennakkosuosikkeina voitaneen mainita MS Parman venäläinen Anastasia Rudnaya, IFK Göteborgin suomalainen Anna Närhi, sekä Hiidenkiertäjiä edustava, seinäjokelaistunut Jenny Patana. Muita melenkiintosia nimiä naisten pääsarjassa ovat mm. perholaislähtöinen Karoliina Ukskoski (Koovee), Heini Wennman (SK Pohjantähti) sekä kaikkien aikojen paras Suomalaissuunnistaja Minna Kauppi, joka on ilmoittautunut kahteen viimeiseen osakilpailuun.

Odotettavissa on, että kilpailun suojelija, Apulanta yhtyeen Sipe Santapukki saataa osallistuu kuntosuunnistukseen ainakin torstain (19.7.) kaupunkisprinttissä. Ilmoittautuneiden joukossa on myös Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen (Helsingin Suunnistajat, H45 sarja), sekä monia muita mielenkiintoisia nimiä suunnistus- ja muilta urheilurintamilta.